NIE. Konserwanty zawarte w kosmetykach mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa ich stosowania przez cały okres trwałości podany na opakowaniu produktu. Zdecydowana większość kosmetyków zawiera w składzie wodę, która stanowi naturalne środowisko rozwoju bakterii, grzybów, pleśni oraz drożdży.
Kosmetyki bez konserwantów – podobnie jak żywność – mogą się psuć i tracić swoje cechy funkcjonalne. Konserwanty chronią kosmetyk przed rozwojem drobnoustrojów. Pozwalają zachować czystość mikrobiologiczną kosmetyku, zarówno podczas produkcji, jak i w trakcie jego stosowania.
Stosowanie konserwantów w kosmetykach jest ściśle regulowane przepisami prawa. Wszystkie konserwanty dozwolone do stosowania w kosmetykach przeszły rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa przeprowadzoną przez Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów przy Komisji Europejskiej. Konserwanty produktów kosmetycznych, stosowane zgodnie ze szczegółowymi przepisami prawa są bezpieczne! Nie stanowią ryzyka dla zdrowia, także dla dzieci, dla kobiet w okresie ciąży i laktacji. Jedynie osoby uczulone na określony konserwant nie powinny stosować produktów zawierających go w swoim składzie.