Przetwory z dyni – łatwe i szybkie przepisy
To warzywo numer jeden każdej jesieni! Wykorzystaj jej potencjał i twórz z niej dżemy oraz niskokaloryczne przekąski. Przedstawiamy najlepsze przepisy na przetwory z dyni.
1. Dżem z dyni z jabłkami
Jest idealny dla fanów bardzo słodkich, ale i delikatnych smaków. Oto, jak przygotować dżem z dyni z jabłkami.
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych
- sok z 1 cytryny
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- W dużym garnku wymieszaj dynię, jabłka, sok z cytryny, cukier i cynamon.
- Następnie gotuj wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż owoce zmiękną i masa zgęstnieje.
- Gorący dżem przełóż do sterylnych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem do ostudzenia. Jeśli chcesz mieć go na zimę, dodatkowo zapasteryzuj.
2. Dżem z dyni i pomarańczy – przepis na zimę
Ten dżem to doskonałe połączenie słodkości dyni z orzeźwiającą nutą pomarańczy i subtelnym aromatem wanilii. Jest idealny jako dodatek do tostów, jogurtów czy jako składnik deserów. Poniżej znajdziesz prosty przepis na jego wykonanie.
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- sok i skórka z 2 pomarańczy
- 500 g cukru
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii)
Przygotowanie:
- Pokrój dynię i pomarańcze. Aby przy krojeniu dyni nie powstał w kuchni istny armagedon, do sprzątania i osuszania wykorzystuj chłonny ręcznik, taki jak ręcznik papierowy Velvet Turbo. Jego każdy listek składa się aż z trzech warstw, dzięki czemu łatwo wchłonie wszystkie zabrudzenia. Jest też bardzo wytrzymały i nie rozpada się nawet pod wpływem wody.
- Następnie w dużym garnku wymieszaj pokrojoną dynię, sok i startą skórkę z pomarańczy.
- Dodaj cukier i wanilię. Do garnka dodaj cukier oraz laskę wanilii przekrojoną wzdłuż (lub ekstrakt wanilii).
- Gotuj składniki na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kontynuuj gotowanie, aż dynia zmięknie i całość zgęstnieje, co może zająć około 1-1,5 godziny. Jeśli używasz laski wanilii, wyjmij ją przed następnym krokiem.
- Przygotuj sterylne słoiki. Gorący dżem przełóż do przygotowanych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem, aby się zakonserwował.
- Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Pamiętaj też o pasteryzacji, jeśli chcesz korzystać z dżemu w przyszłości.
3. Przetwór z dyni na ostro – pikantna dynia w zalewie
Przetwory z dyni nie muszą być wcale słodkie. Dla fanów ostrzejszych smaków przedstawiamy przepis z ostrą nutką.
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 ostre papryczki chili, posiekane na drobno
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
Przygotowanie:
- W rondlu wymieszaj ocet, cukier, sól, imbir oraz kumin.
- Dodaj dynię, chili i czosnek, gotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie.
- Gorącą mieszankę przełóż do słoików, zakręć i odwróć do ostudzenia.
4. Przetwór z dyni i papryki – dynia z papryką w zalewie
To idealna przekąska do mięs, ryb czy nawet solo. Przekonaj się, jak ją przygotować i zakonserwować, żeby cieszyć się nią przez nadchodzące miesiące.
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej
- 2 czerwone papryki, pokrojone w podłużne kawałki
- 1 pokrojona cebula
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
- W rondlu wymieszaj ocet, cukier, sól oraz ziarna gorczycy.
- Dodaj dynię, paprykę i cebulę, gotuj na średnim ogniu, aż składniki zmiękną.
- Gorącą mieszankę przełóż do słoików, zakręć i odwróć do ostudzenia. Zapasteryzuj, jeśli chcesz jeść ją dopiero zimą.
5. Dynia marynowana w oliwie
Tak przygotowana dynia w stylu śródziemnomorskim jest idealnie lekką, niskokaloryczną i zdrową przekąską na cały rok.
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Blanszuj kostki dyni przez 2-3 minuty, następnie odcedź i ostudź pod zimną wodą.
- W czystym słoiku ułóż warstwy dyni, czosnku, pieprzu, liści laurowych i ziaren gorczycy.
- Zalej wszystko oliwą z oliwek tak, aby pokryła wszystkie składniki. Dodaj soli do smaku.
- Zakręć słoik i delikatnie nim potrząśnij, aby składniki się połączyły.
- Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Już wiesz, jak przygotować łatwe i sezonowe przetwory z dyni do słoików. Każdy z nich ma swój unikatowy charakter. Pikantna dynia w zalewie jest idealna jako dodatek do mięs czy sałatek, a dynia z papryką w zalewie doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Z kolei dynia marynowana w oliwie to świetna przystawka czy niskokaloryczna przekąska. Korzystaj z jesieni i eksperymentuj z dynią na wiele sposobów!