Skip to main content

Przetwory z dyni – łatwe i szybkie przepisy

To warzywo numer jeden każdej jesieni! Wykorzystaj jej potencjał i twórz z niej dżemy oraz niskokaloryczne przekąski. Przedstawiamy najlepsze przepisy na przetwory z dyni.

1. Dżem z dyni z jabłkami

Jest idealny dla fanów bardzo słodkich, ale i delikatnych smaków. Oto, jak przygotować dżem z dyni z jabłkami.
Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych
  • sok z 1 cytryny
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • W dużym garnku wymieszaj dynię, jabłka, sok z cytryny, cukier i cynamon.
  • Następnie gotuj wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż owoce zmiękną i masa zgęstnieje.
  • Gorący dżem przełóż do sterylnych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem do ostudzenia. Jeśli chcesz mieć go na zimę, dodatkowo zapasteryzuj.

dżem z dyni z jabłkami

2. Dżem z dyni i pomarańczy – przepis na zimę

Ten dżem to doskonałe połączenie słodkości dyni z orzeźwiającą nutą pomarańczy i subtelnym aromatem wanilii. Jest idealny jako dodatek do tostów, jogurtów czy jako składnik deserów. Poniżej znajdziesz prosty przepis na jego wykonanie.
Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • sok i skórka z 2 pomarańczy
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii)

Przygotowanie:

  • Pokrój dynię i pomarańcze. Aby przy krojeniu dyni nie powstał w kuchni istny armagedon, do sprzątania i osuszania wykorzystuj chłonny ręcznik, taki jak ręcznik papierowy Velvet Turbo. Jego każdy listek składa się aż z trzech warstw, dzięki czemu łatwo wchłonie wszystkie zabrudzenia. Jest też bardzo wytrzymały i nie rozpada się nawet pod wpływem wody.
  • Następnie w dużym garnku wymieszaj pokrojoną dynię, sok i startą skórkę z pomarańczy.
  • Dodaj cukier i wanilię. Do garnka dodaj cukier oraz laskę wanilii przekrojoną wzdłuż (lub ekstrakt wanilii).
  • Gotuj składniki na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kontynuuj gotowanie, aż dynia zmięknie i całość zgęstnieje, co może zająć około 1-1,5 godziny. Jeśli używasz laski wanilii, wyjmij ją przed następnym krokiem.
  • Przygotuj sterylne słoiki. Gorący dżem przełóż do przygotowanych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem, aby się zakonserwował.
  • Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Pamiętaj też o pasteryzacji, jeśli chcesz korzystać z dżemu w przyszłości.

dżem z dyni i pomarańczy przepis

3. Przetwór z dyni na ostro – pikantna dynia w zalewie

Przetwory z dyni nie muszą być wcale słodkie. Dla fanów ostrzejszych smaków przedstawiamy przepis z ostrą nutką.
Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 ostre papryczki chili, posiekane na drobno
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

Przygotowanie:

  • W rondlu wymieszaj ocet, cukier, sól, imbir oraz kumin.
  • Dodaj dynię, chili i czosnek, gotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie.
  • Gorącą mieszankę przełóż do słoików, zakręć i odwróć do ostudzenia.

przetwory z dyni na ostro

4. Przetwór z dyni i papryki – dynia z papryką w zalewie

To idealna przekąska do mięs, ryb czy nawet solo. Przekonaj się, jak ją przygotować i zakonserwować, żeby cieszyć się nią przez nadchodzące miesiące.
Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w podłużne kawałki
  • 1 pokrojona cebula
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie:

  • W rondlu wymieszaj ocet, cukier, sól oraz ziarna gorczycy.
  • Dodaj dynię, paprykę i cebulę, gotuj na średnim ogniu, aż składniki zmiękną.
  • Gorącą mieszankę przełóż do słoików, zakręć i odwróć do ostudzenia. Zapasteryzuj, jeśli chcesz jeść ją dopiero zimą.

Przetwory z dyni i papryki

5. Dynia marynowana w oliwie

Tak przygotowana dynia w stylu śródziemnomorskim jest idealnie lekką, niskokaloryczną i zdrową przekąską na cały rok.
Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Blanszuj kostki dyni przez 2-3 minuty, następnie odcedź i ostudź pod zimną wodą.
  • W czystym słoiku ułóż warstwy dyni, czosnku, pieprzu, liści laurowych i ziaren gorczycy.
  • Zalej wszystko oliwą z oliwek tak, aby pokryła wszystkie składniki. Dodaj soli do smaku.
  • Zakręć słoik i delikatnie nim potrząśnij, aby składniki się połączyły.
  • Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.

przetwory z dyni do słoików

Już wiesz, jak przygotować łatwe i sezonowe przetwory z dyni do słoików. Każdy z nich ma swój unikatowy charakter. Pikantna dynia w zalewie jest idealna jako dodatek do mięs czy sałatek, a dynia z papryką w zalewie doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Z kolei dynia marynowana w oliwie to świetna przystawka czy niskokaloryczna przekąska. Korzystaj z jesieni i eksperymentuj z dynią na wiele sposobów!