Skip to main content

Zdrowy grill dla całej rodziny – jak zdrowo grillować i cieszyć się smacznymi potrawami

Sezon na grillowanie rozpocznie się lada chwila, warto więc zawczasu wiedzieć, jak przyrządzać smaczne i zdrowe potrawy. Jest na to kilka sposobów i rad, a dotyczą one nie tylko wyboru produktów, ale także rodzaju sprzętu oraz tego, jak sprawić, by grillowane dania zawierały mniej tłuszczu. Dowiedz się, jak zdrowo grillować i cieszyć się radosnymi chwilami przy barbecue bez szwanku dla samopoczucia i sylwetki!

Jak zdrowo grillować – wybierz odpowiedni sprzęt!

Podstawowa sprawa, gdy szykujemy barbecue dla rodziny i znajomych, to wybór odpowiedniego sprzętu. W sklepach kupić można zarówno klasyczne grille węglowe, jak i urządzenia elektryczne oraz gazowe. Grill elektryczny czy gazowy jest zdrowszą opcją, ponieważ opary wydzielające się podczas przyrządzania potraw na węglowym odpowiedniku mogą zawierać toksyczne, rakotwórcze związki. Elektryczne czy gazowe urządzenie ma także tę przewagę nad węglowym, że można używać go zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniu, co sprawdzi się zwłaszcza przy deszczowej pogodzie i w chłodniejsze dni. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie grilla bez charakterystycznego zapachu dymu, wybierzmy węgiel z drewna pozyskanego z drzew liściastych, który nie zawiera żywicy. Używajmy też odpowiednich materiałów do rozpalenia i poczekajmy, aż na brykiecie węglowym pojawi się warstwa popiołu. To zajmie chwilę, ale warto poczekać!

Jak zdrowo grillować z ręcznikami papierowymi Velvet Mega Pack
Co na grilla – pomysły na zdrowe potrawy

Zdrowe grillowanie wcale nie znaczy, że trzeba zapomnieć o mięsnych smakołykach i zadowolić się samymi warzywami. Co zatem wziąć pod uwagę organizując domowe barbecue? O poniższych kwestiach warto pamiętać!

  • Rodzaj mięsa. Wybierając mięso na grilla, postarajmy się, by nie zawierało ono nadmiaru tłuszczu. Jeśli uwielbiasz smak karkówki z grilla, możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na jej kawałek, ale zamiast tłustych mięs i kiełbas warto
    wybierać te o mniejszej zawartości tłuszczu. Grillowany kurczak lub indyk smakują wyśmienicie, podobnie jak grillowane ryby. Można też przyrządzić pyszne szaszłyki, przekładając kawałki mięsa warzywami.
  • Sposób grillowania. Wśród zasad, jak zdrowo grillować mięso, bardzo ważne jest przestrzeganie także zalecenia, by nie kłaść jego kawałków bezpośrednio na ruszcie, lecz używać aluminiowych tacek. Tłuszcz wytapiający się z mięsa i kapiący na rozżarzony grill wydziela szkodliwe opary, które wnikają do potraw.
  • Uwaga na temperaturę! Niezależnie od tego, czy grillujemy mięso, ryby czy warzywa, pilnujmy, by nasza grillowa uczta się nie przypaliła. Spalony tłuszcz i nadmiernie opieczone warzywa nie są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie.
  • Barbecue dla jarosza. Grill w wersji wege to także dobry pomysł. Pysznie smakują grillowane cukinie, bakłażan, papryka i marchewki. Grillowane warzywa sprawdzą się również jako mniej kaloryczny dodatek do mięsa, podawane zamiast chleba.

I jeszcze jedna rada dla zwolenników zdrowego grillowania: zamiast soli warto dodać większą ilość ziół i przypraw. Potrawy zyskają dzięki temu wyśmienity aromat i będą znacznie zdrowsze, zwłaszcza dla osób borykających się z nadciśnieniem. Pamiętajmy przy tym, że gotowe mieszanki przypraw na grilla to nie najlepszy pomysł, ponieważ mogą
zawierać glutaminian sodu. Nadmiaru tego składnika lepiej unikać, podobnie jak gotowych marynat do mięs i mięsa sprzedawanego już w postaci zamarynowanej. Jako wyśmienity zdrowy dodatek do grillowanych potraw sprawdzi się sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków, z dodatkiem cebulki i bazylii. Nie zapomnijmy jej przygotować!

Zdrowy grill z ręcznikami papierowymi Velvet Ultra Strong

Zdrowe grillowanie dla miłośników mięsnych dań – mniej tłuszczu, więcej zdrowia!

Zdrowe grillowanie różnego rodzaju mięsiwa oznacza zadbanie o maksymalne ograniczenie ilości tłuszczu. Nie wystarczy przypilnować, by nie kapał on na rozżarzone węgle czy elektryczne grzałki. Gotowe danie dobrze jest dodatkowo pozbawić nadmiaru tłuszczu przed zaserwowaniem przysmaku zgłodniałym biesiadnikom. Świetnie sprawdzą się do tego celu ręczniki papierowe od Velvet, które są miękkie, chłonne i doskonale odsączą niepotrzebny tłuszcz. Możemy użyć nowego ręcznika Velvet Mega Pack, idealnego do osuszania warzyw i owoców, przygotowywania posiłków, odsączania wody i tłuszczu, gotowania i pieczenia. Podczas sezonu grillowego warto też wypróbować kolejna nowość: ręcznik papierowy Velvet Ultra Strong – grube, bardzo wytrzymałe, trójwarstwowe listki doskonale chłoną wilgoć, dzięki czemu mogą być używane też na mokro. Innowacyjna technologia produkcji zapewnia też perfekcyjne odsączanie tłuszczu z potraw. Wygodę zapewnia też ekstra duży rozmiar listków, co pozwala pozbyć się nadmiaru tłuszczu z nawet sporego kawałka mięsa. Jak to zrobić? Wystarczy rozłożyć na talerzu jeden listek ręcznika papierowego Velvet Ultra Strong i ułożyć na nim grillowane danie. To także praktyczna podkładka pod potrawy, dzięki czemu nie trzeba używać jednorazowych talerzyków. Co bardzo ważne, ręczniki Velvet mają atest PZH, który potwierdza bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością.


Zdrowy grill – zadbaj o jego czystość!

I wreszcie ostatnia zasada: grill należy dokładnie oczyścić po skończonym przyjęciu. Tłuszcz, który osadza się na nim, niekorzystnie wpływa nie tylko na smak i aromat potraw, ale także na nasze zdrowie. Dlatego kiedy skończy się barbecue, grill trzeba umyć i przygotować do kolejnego użycia. Przy tym zadaniu także pomocne będą ręczniki Velvet, którymi szybko i skutecznie usuniemy resztki potraw i spalony tłuszcz. Gotowi na sezon grillowy? Zaczynamy!