Skip to main content

Tricki z wykorzystaniem ręcznika papierowego Velvet Turbo podczas gotowania

Ręcznik kuchenny może posłużyć Ci do większej ilości zadań niż myślisz. Poznaj najlepsze tricki z jego wykorzystaniem! Być może zadajesz sobie pytanie, czy warto w ogóle stosować jednorazowe ręczniki? Czy są bezpieczne dla środowiska? Uważamy, że zdecydowanie warto i w wielu wypadkach są niezastąpione. Zwłaszcza, gdy używasz ich podczas gotowania, na przykład przy surowych jajkach, mięsie, podczas mycia  warzyw czy owoców.

Stosowanie wielorazowych szmatek czy ścierek kuchennych może nie być w tym wypadku tak higieniczne, bo ciężko całkowicie usunąć z nich bakterie czy pasożyty, które mogą znaleźć się na nich po kontakcie z jedzeniem. Sprawdź, w jakich dokładnie przypadkach ręcznik papierowy będzie niezastąpiony!

1. Przy smażeniu i odsączaniu ryby z tłuszczu

Do tego zadania idealnie nadaje się ręcznik papierowy, nie bawełniana szmatka czy serwetka. Zapach ryby jest jednym z najsilniejszych i najtrudniejszych do usunięcia z tkanin zapachów. Do tego tłuszcz, zwłaszcza olej, też ekstremalnie trudno usunąć z materiału.

  • Samo smażenie ryby powinno odbywać się na zdrowym do smażenia tłuszczu, takim jak masło klarowane czy olej rzepakowy.
  • Nie powinno ono trwać ani zbyt krótko ani zbyt długo. Idealny czas to dziesięć minut. Po nim ryba pozostanie nadal chrupiąca.
  • Gdy ryba jest już gotowa, pora na usunięcie nadmiaru tłuszczu. Weź do ręki ręcznik   papierowy, urwij dwa listki, jeden połóż pod rybą, drugi na jej wierzchu i delikatnie przyciśnij. Powtórz tę czynność kilkakrotnie, aż na ręczniku nie pozostanie już zbyt wiele tłuszczu.

2. Do osuszania malin

Dlaczego do malin warto użyć ręcznika papierowego? W tym wypadku odpowiedź brzmi: przez jego chłonność. Maliny są bardzo delikatne i bardzo łatwo uszkodzić je zarówno podczas mycia, jak i osuszania. Ściereczki lniane/ serwetki bardzo powoli wchłaniają wodę, dlatego musisz mocno uciskać nią maliny, co może im zaszkodzić.

Jak najlepiej umyć i osuszyć maliny, aby pozostały sprężyste i apetyczne?

Nie namaczaj malin, ani nie myj ich zbyt długo. Najlepiej umyć je szybko, w dużym strumieniu wody. Na górę durszlaka możesz w trakcie mycia położyć ręcznik papierowy, który dodatkowo ochroni maliny.

Po myciu na spodzie miski czy talerza, do którego będziesz przesypywać maliny, ułóż ręcznik papierowy. Wsyp maliny i na górze ułóż kolejny ręcznik. Delikatnie uciśnij go w kilku miejscach, policz do pięciu i gotowe.

Dobra rada: do osuszania malin stosuj chłonne, na przykład trzywarstwowe ręczniki papierowe, dzięki którym maliny zachowają swój kształt i mięsistość.

3. Przy obieraniu i osuszaniu jajek

Do tego zadanie także idealne będą ręczniki papierowe. Unikniesz wbijania się skorupek w opuszki palców! Aby ekspresowo i bezproblemowo obrać jajko, zanurz je w szklance z zimną wodą na kilka sekund, potrząśnij nią i wyjmij jajko.

Następnie połóż je na ręczniku papierowym, połóż na górę kolejny ręcznik (żeby zabezpieczyć przed pryskaniem skorupek)  i rozbij skorupkę łyżką. Po obraniu opłucz jajka z resztek skorupek i delikatnie zawiń w ręcznik papierowy i uciśnij na kilka sekund.

Używaj do tego zadania bezpyłowych ręczników kuchennych, dzięki czemu resztki ręcznika nie pozostaną na jajkach.

4. Przy mrożeniu i rozmrażaniu chleba

Żeby rozmrożony chleb smakował jak z piekarni, musisz go najpierw odpowiednio zamrozić. Najlepiej owinąć go w papier pergaminowy, zawinąć szczelnie w folię i dopiero włożyć do zamrażalnika. Lepiej zamrażać chleb w kromkach, niż cały.

Tak dobrze zamrożony chleb trzeba teraz odpowiednio rozmrozić. Eksperci nie polecają robienia tego w piekarniku czy mikrofali, bo chleb będzie albo rozmiękczony, albo wręcz przeciwnie, przypieczony jak tost.

Dlatego zrób to następująco: rozchyl woreczek foliowy, na górze chleba ułóż listek lub dwa ręcznika papierowego i odstaw na godzinę. Chleb powinien idealnie się rozmrozić, bo ręczniki papierowe wchłoną całą wilgoć z niego.

5. Jak jeszcze można wykorzystywać ręcznik papierowy Velvet w kuchni

Odsączanie tłuszczu z ryby, mrożenie i rozmrażanie chleba czy delikatne odsączanie malin to nie jedyne zadania, do których warto używać ręczniki papierowe Velvet.

Bardzo dobrze sprawdzą się:

  • do zawijania i przechowywania ziół w lodówce.
  • przechowywania garnków czy patelni, bez ryzyka ich porysowania
  • przesadzania kwiatków
  • niezwykle higienicznego sprzątania łazienki i kuchni
  • ekspresowego usuwania śladów po kredkach woskowych
  • zabezpieczania naczyń oraz innych sprzętów przy przeprowadzce
  • sprzątania sierści psa z tkanin

6. Dlaczego warto używać właśnie ręcznika Velvet TURBO w kuchni?

Przy wszystkich wspomnianych wyżej zadaniach idealnie sprawdzi się trójwarstwowy ręcznik – właśnie Velvet Turbo . Poznaj jego największe zalety:

  • super chłonność – ten ręcznik papierowy ekspresowo wchłania wodę i wszelkie płyny. Dzięki temu potrzebujesz go naprawdę mało, aby skutecznie posprzątać powierzchnie czy osuszyć warzywa czy owoce.
  • wytrzymałość – ręczniki Velvet Turbo są bardzo wytrzymałe, nie pękają i nie rozrywają się. Dlatego możesz bezpiecznie owinąć nimi na przykład naczynia podczas przeprowadzki.
  • jest bezpyłowy – ręcznik papierowy Velvet Turbo nie pozostawia „kłaczków” ani pyłków na żadnych powierzchniach czy jedzeniu. Dlatego nadaje się tak dobrze na przykład do sprzątania sierści psa z kanapy.
  • jest trójwarstwowy – każdy listek jest bardzo gruby i chłonny, dzięki czemu nie musisz zużywać połowy rolki, aby skutecznie posprzątać kuchnię czy łazienkę.
  • jest w dużej i wydajnej GIGA rolce – która jest w stanie zagościć w Twoim domu na naprawdę długi czas, dzięki czemu masz go zawsze pod ręką gdy jest potrzebny.