Skip to main content

Przepisy na przetwory z pomidorów

Kiszone pomidory, na ostro z kuminem, czy w formie sałatki. Oto łatwe i ciekawe przepisy z pomidorów na zimę. Zainspiruj się!

Sezon na pomidory nie musi trwać tylko kilka miesięcy! Możesz przedłużyć go na cały rok, przygotowując przed jesienią pyszne i zdrowe przetwory z pomidorów.
A naprawdę warto, bo pomidory to świetne źródło witaminy E, C czy likopenu – niezwykle silnego przeciwutleniacza, który wzmacnia zdrowie całego Twojego organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy na ciekawe przetwory z pomidorów, a do tego super łatwe w przygotowaniu!

1. Zdrowy i naturalny ketchup bez cukru

Składniki (na jeden mały słoik):

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Pomidory zblenduj z cebulą i czosnkiem. Dodaj ocet i przyprawy, a następnie gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Przelej ketchup do słoików i zapasteryzuj.

Domowy Ketchup – przepis

2. Pasta pomidorowa na kanapki

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • odrobina oliwy z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz pomidory i pokrój w kostkę. Następnie zblenduj z czosnkiem, oliwą i przyprawami i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Pasta na kanapki jest gotowa do użycia!

Przepis na pastę pomidorową

3. Suszone pomidory w oliwie

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • ok. 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • sól, czosnek, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Pomidory pokrój na połówki i susz w piekarniku przez kilka godzin, w temperaturze około 80°C.
  • Następnie ułóż je w słoiku, dodaj przyprawy i zalej oliwą do około 2/3 objętości. Aby Twoja kuchnia nie zatonęła w oliwie, do przygotowywania pomidorów wykorzystaj chłonny ręcznik kuchenny, taki jak ręcznik papierowy w giga rolce Velvet Turbo. Każdy jego listek składa się z aż trzech wytrzymałych warstw, dzięki czemu z łatwością pochłania wszelkie zabrudzenia, w tym tłuszcz. Do tego nie strzępi się i jest super wydajny.
  • Pamiętaj, aby po przełożeniu pomidorów porządnie zakręcić słoik! Przepis możesz modyfikować, dodając też inne przyprawy: chili, kapary, czosnek. Takie, jakie najbardziej lubisz!

Domowe suszone pomidory

4. Domowy koncentrat pomidorowy

To super prosty w przygotowaniu przepis. Zajmie Ci naprawdę niewiele czasu, a domowy koncentrat będzie zdecydowanie zdrowszy od tego ze sklepu.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • sól

Przygotowanie:

Pomidory zblenduj i gotuj, aż masa zgęstnieje do konsystencji koncentratu. Dodaj sól, cały czas mieszając i przelej koncentrat do słoika. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, nie zapomnij o pasteryzacji.

Domowy koncentrat pomidorowy - przepis

5. Sałatka z zielonych pomidorów na jesień

Przetwory z zielonych pomidorów czy przetwory z żółtych pomidorów to idealny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. W klasycznym przepisie znajdują się zielone pomidory, ale możesz zastąpić je też żółtymi!

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka soli
  • zioła, takie jak liść laurowy, ziele anielskie, pieprz, gorczyca

Do zalewy:

  • 100 g cukru
  • 100 ml octu
  • olej lub oliwa
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  • Pokrój pomidory, zasyp solą i odstaw na 30-60 minut, aż puszczą soki.
  • Następnie odlej soki i pokrój cebulę w cienkie paski.
  • Na dnie słoika umieść zioła, a potem ułóż pomidory, przekładając je cebulą.
  • Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj w tym celu wodę, dosyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj ocet i zamieszaj całość. Dodaj zalewę do słoika pilnując, aby nie stworzyły się pęcherzyki i zapasteryzuj. W ten sposób Twoje przetwory z zielonych pomidorów doczekają spokojnie zimy!

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów

6. Passata pomidorowa

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Zagotuj wodę. Wrzuć na nią pomidory i gotuj przez minutę.
  • Następnie usuń skórki i przetrzyj pomidory przez sitko.
  • Tak powstały przecier przelej do garnka, dodaj sól i cukier i gotuj przez około pół godziny. Następnie dodaj oliwę i przelej passatę do słoików i zapasteryzuj, jeśli nie planujesz zużyć jej od razu.

Domowa passata pomidorowa przepis

7. Kiszone pomidory

To niezwykle ciekawa alternatywa dla ogórków oraz pomysł na przetwory z pomidorów koktajlowych lub innych małych pomidorów.

Składniki (na jeden słoik):

  • 250 g pomidorów
  • 250 ml wody
  • mała łyżka soli
  • ząbek czosnku
  • liście chrzanu
  • przyprawy: liść laurowy, ziarno ziela anielskiego, odrobina pieprzu oraz gorczycy

Przygotowanie:

  • Zacznij od umieszczenia wszystkich przypraw i czosnku w wyparzonym słoiku.
  • W słoiku umieść pomidory. Wybierz odmianę pomidorów mniejszych i zwróć uwagę na to, aby nie były uszkodzone.
  • Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i zalej nią słoik tak, aby przykrywała pomidory.
  • Odstaw słoiki w ciepłe miejsce (ok. 20 stopni Celsjusza) na około 7 dni.
  • Następnie przenieś słoiki w zacienione miejsce na około miesiąc. Po tym czasie pomidory powinny być gotowe do jedzenia. Smacznego!

Ręcznik papierowy Velvet Turbo

8. Cukinia w sosie pomidorowym

W tym przepisie pomidory nie grają pierwszych skrzypiec, za to idealnie dopełniają smakiem cukinię.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • czosnek, sól, pieprz, ostra papryka
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

  • Pokrój cukinię, cebulę i pomidory.
  • Następnie podduś je z czosnkiem i solą.
  • Dodaj ocet, cukier i przyprawy i gotuj przez około kwadrans.
  • Przełóż tak powstałą potrawkę do słoików i zapasteryzuj.

Przetwory z pomidorów i cukinii

9. Pomidory na ostro z kuminem

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz, papryczka chili

Przygotowanie:

  • Pomidory pokrój, dodaj kumin i pozostałe przyprawy.
  • Gotuj je krótko, aż pomidory lekko zmiękną.
  • Przelej je do słoików i zapasteryzuj.

Przetwory z pomidorów na zimę – pomidory z kuminem

10. Sos słodko-kwaśny z pomidorów

Składniki (na litrowy słoik):

  • 1 kg pomidorów
  • 250 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • połowa puszki ananasa

Do zalewy:

  • 80 ml octu
  • 120 g cukru
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka, curry

Przygotowanie:

  • Włóż do garnka pokrojone pomidory, cebulę, paprykę, czosnek.
  • Gotuj przez około godzinę. W połowie gotowania dodaj odsączonego z soku, pokrojonego ananasa.
  • Następnie dodaj ocet oraz przyprawy. Gotuj przez około 10 minut.
  • Tak przygotowany aromatyczny sos przelej do wyparzonych słoików, zostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce.
  • Następnie porządnie zakręć i gotowe!

przepisy na przetwory z pomidorów

11. Pomidory w słoikach na jesień

To ekspresowy w przygotowaniu przepis, do którego potrzebujesz tylko dwóch składników!

Składniki:

  • 1 kg pomiarów
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Zalej pomidory gorącą wodą na chwilę, ostudź i ściągnij z nich skórki.
  • Pokrój na mniejsze kawałki, usuń szypułki, wsyp do miski i zasyp solą.
  • Po godzinie umieść pomidory wraz z sokiem, który puściły, w słoikach i zapasteryzuj.

przetwory z pomidorów na zimę przepisy

12. Sok z pomidorów na zimę

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • sól

Przygotowanie:

  • Pomidory zblenduj i ugotuj z solą.
  • Przecedź, a następnie przelej sok do wyparzonych butelek i zapasteryzuj. Gotowe!

Już wiesz, jak łatwo zrobić przetwory z pomidorów na zimę, dzięki którym będziesz cieszyć się ich smakiem przez kolejne sezony. Udanych eksperymentów w kuchni!