Przepisy na przetwory z pomidorów
Kiszone pomidory, na ostro z kuminem, czy w formie sałatki. Oto łatwe i ciekawe przepisy z pomidorów na zimę. Zainspiruj się!
Sezon na pomidory nie musi trwać tylko kilka miesięcy! Możesz przedłużyć go na cały rok, przygotowując przed jesienią pyszne i zdrowe przetwory z pomidorów. A naprawdę warto, bo pomidory to świetne źródło witaminy E, C czy likopenu – niezwykle silnego przeciwutleniacza, który wzmacnia zdrowie całego Twojego organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy na ciekawe przetwory z pomidorów, a do tego super łatwe w przygotowaniu!
1. Zdrowy i naturalny ketchup bez cukru
Składniki (na jeden mały słoik):
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Pomidory zblenduj z cebulą i czosnkiem. Dodaj ocet i przyprawy, a następnie gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Przelej ketchup do słoików i zapasteryzuj.
2. Pasta pomidorowa na kanapki
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- odrobina oliwy z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz pomidory i pokrój w kostkę. Następnie zblenduj z czosnkiem, oliwą i przyprawami i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Pasta na kanapki jest gotowa do użycia!
3. Suszone pomidory w oliwie
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów
- ok. 1,5 szklanki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- sól, czosnek, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój na połówki i susz w piekarniku przez kilka godzin, w temperaturze około 80°C.
- Następnie ułóż je w słoiku, dodaj przyprawy i zalej oliwą do około 2/3 objętości. Aby Twoja kuchnia nie zatonęła w oliwie, do przygotowywania pomidorów wykorzystaj chłonny ręcznik kuchenny, taki jak ręcznik papierowy w giga rolce Velvet Turbo. Każdy jego listek składa się z aż trzech wytrzymałych warstw, dzięki czemu z łatwością pochłania wszelkie zabrudzenia, w tym tłuszcz. Do tego nie strzępi się i jest super wydajny.
- Pamiętaj, aby po przełożeniu pomidorów porządnie zakręcić słoik! Przepis możesz modyfikować, dodając też inne przyprawy: chili, kapary, czosnek. Takie, jakie najbardziej lubisz!
4. Domowy koncentrat pomidorowy
To super prosty w przygotowaniu przepis. Zajmie Ci naprawdę niewiele czasu, a domowy koncentrat będzie zdecydowanie zdrowszy od tego ze sklepu.
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- sól
Przygotowanie:
Pomidory zblenduj i gotuj, aż masa zgęstnieje do konsystencji koncentratu. Dodaj sól, cały czas mieszając i przelej koncentrat do słoika. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, nie zapomnij o pasteryzacji.
5. Sałatka z zielonych pomidorów na jesień
Przetwory z zielonych pomidorów czy przetwory z żółtych pomidorów to idealny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. W klasycznym przepisie znajdują się zielone pomidory, ale możesz zastąpić je też żółtymi!
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 2 małe cebule
- 1 łyżka soli
- zioła, takie jak liść laurowy, ziele anielskie, pieprz, gorczyca
Do zalewy:
- 100 g cukru
- 100 ml octu
- olej lub oliwa
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory, zasyp solą i odstaw na 30-60 minut, aż puszczą soki.
- Następnie odlej soki i pokrój cebulę w cienkie paski.
- Na dnie słoika umieść zioła, a potem ułóż pomidory, przekładając je cebulą.
- Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj w tym celu wodę, dosyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj ocet i zamieszaj całość. Dodaj zalewę do słoika pilnując, aby nie stworzyły się pęcherzyki i zapasteryzuj. W ten sposób Twoje przetwory z zielonych pomidorów doczekają spokojnie zimy!
6. Passata pomidorowa
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę. Wrzuć na nią pomidory i gotuj przez minutę.
- Następnie usuń skórki i przetrzyj pomidory przez sitko.
- Tak powstały przecier przelej do garnka, dodaj sól i cukier i gotuj przez około pół godziny. Następnie dodaj oliwę i przelej passatę do słoików i zapasteryzuj, jeśli nie planujesz zużyć jej od razu.
7. Kiszone pomidory
To niezwykle ciekawa alternatywa dla ogórków oraz pomysł na przetwory z pomidorów koktajlowych lub innych małych pomidorów.
Składniki (na jeden słoik):
- 250 g pomidorów
- 250 ml wody
- mała łyżka soli
- ząbek czosnku
- liście chrzanu
- przyprawy: liść laurowy, ziarno ziela anielskiego, odrobina pieprzu oraz gorczycy
Przygotowanie:
- Zacznij od umieszczenia wszystkich przypraw i czosnku w wyparzonym słoiku.
- W słoiku umieść pomidory. Wybierz odmianę pomidorów mniejszych i zwróć uwagę na to, aby nie były uszkodzone.
- Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i zalej nią słoik tak, aby przykrywała pomidory.
- Odstaw słoiki w ciepłe miejsce (ok. 20 stopni Celsjusza) na około 7 dni.
- Następnie przenieś słoiki w zacienione miejsce na około miesiąc. Po tym czasie pomidory powinny być gotowe do jedzenia. Smacznego!
8. Cukinia w sosie pomidorowym
W tym przepisie pomidory nie grają pierwszych skrzypiec, za to idealnie dopełniają smakiem cukinię.
Składniki:
- 1 cukinia
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- czosnek, sól, pieprz, ostra papryka
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię, cebulę i pomidory.
- Następnie podduś je z czosnkiem i solą.
- Dodaj ocet, cukier i przyprawy i gotuj przez około kwadrans.
- Przełóż tak powstałą potrawkę do słoików i zapasteryzuj.
9. Pomidory na ostro z kuminem
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz, papryczka chili
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój, dodaj kumin i pozostałe przyprawy.
- Gotuj je krótko, aż pomidory lekko zmiękną.
- Przelej je do słoików i zapasteryzuj.
10. Sos słodko-kwaśny z pomidorów
Składniki (na litrowy słoik):
- 1 kg pomidorów
- 250 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- połowa puszki ananasa
Do zalewy:
- 80 ml octu
- 120 g cukru
- przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka, curry
Przygotowanie:
- Włóż do garnka pokrojone pomidory, cebulę, paprykę, czosnek.
- Gotuj przez około godzinę. W połowie gotowania dodaj odsączonego z soku, pokrojonego ananasa.
- Następnie dodaj ocet oraz przyprawy. Gotuj przez około 10 minut.
- Tak przygotowany aromatyczny sos przelej do wyparzonych słoików, zostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce.
- Następnie porządnie zakręć i gotowe!
11. Pomidory w słoikach na jesień
To ekspresowy w przygotowaniu przepis, do którego potrzebujesz tylko dwóch składników!
Składniki:
- 1 kg pomiarów
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Zalej pomidory gorącą wodą na chwilę, ostudź i ściągnij z nich skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki, usuń szypułki, wsyp do miski i zasyp solą.
- Po godzinie umieść pomidory wraz z sokiem, który puściły, w słoikach i zapasteryzuj.
12. Sok z pomidorów na zimę
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- sól
Przygotowanie:
- Pomidory zblenduj i ugotuj z solą.
- Przecedź, a następnie przelej sok do wyparzonych butelek i zapasteryzuj. Gotowe!
Już wiesz, jak łatwo zrobić przetwory z pomidorów na zimę, dzięki którym będziesz cieszyć się ich smakiem przez kolejne sezony. Udanych eksperymentów w kuchni!