Jak przechowywać produkty, żeby były dłużej świeże
Sprawdź, w jaki sposób najlepiej przechowywać zioła, sery czy oliwy, aby jak najdłużej pozostały świeże.
Jak przechowywać produkty w lodówce
Sprawdź, w jaki sposób najlepiej przechowywać przetwory, mięso czy sery.
– Najwyższa półka – przechowuj tam przetwory, takie jak dżemy, marmolady czy jogurty. Panująca na tej półce wyższa temperatura na pewno im nie zaszkodzi.
– Półki pośrodku lodówki – możesz na nich przechowywać ugotowane dania, a także mięso, nabiał czy ryby. Mięso powinno znajdować się na najniższej półce, nad szufladkami, bo panuje na niej niższa temperatura. Trzymaj też na niej mleko. Nie przechowuj go w bocznych drzwiczkach, bo temperatura jest przy nich zmienna. To może sprawiać, że mleko szybciej się zepsuje.
– Szuflady – w dolnych szufladach przechowuj warzywa i owoce. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie z nich powinny znajdować się w lodówce. Pomidory, ogórki, banany czy niedojrzałe awokado lepiej przechowywać poza nią.
W czym przechowywać produkty w lodówce
– Sery najlepiej owinąć w papier spożywczy lub ręcznik papierowy Velvet. To zapewni im świeżość na długo.
– Warzywa i owoce – te, które nadają się do przechowywania w lodówce, najlepiej trzymać w niej luzem. Rozkrojone należy umieść w szczelnym pojemniku w lodówce.
– Wszystkie gotowe dania należy również trzymać w szczelnych pojemnikach, aby nie dostało się do nich powietrze. Wtedy pozostaną dłużej świeże.
– Mięso oraz ryby – surowe mięso należy przechowywać zawinięte w folię spożywczą lub worek foliowy. Najdłużej świeżość zachowuje to umieszczone w worku próżniowym. Ryby po zakupie należy osuszyć ręcznikiem papierowym, np. Velvet, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku lub misce z lodem. Wędliny najlepiej owinąć w pergamin.
– Zioła – najlepiej owinąć w ręcznik papierowy, przewiązać sznurkiem, włożyć do foliowej torebki i umieścić w lodówce. Jak zrobić to krok po kroku, z wykorzystaniem ręcznika papierowego Turbo Velvet, zobaczysz w poniższym filmie:
Jak przechowywać produkty sypkie i płynne
*Produkty sypkie – takie jak ryż, mąka, cukier, sól, kawa, herbata czy kasze najlepiej, aby były przechowywane w szklanych pojemnikach i słoikach. Nie przepuszczają one wilgoci, światła oraz powietrza. Wszystkie te produkty możesz też przechowywać w plastikowych pojemnikach, które są lżejsze i tańsze. Wcześniej upewnij się jednak, że wybrane przez Ciebie pojemniki nadają się do kontaktu z żywnością. Jeśli kupujesz produkty sypkie w opakowaniu foliowym, możesz naturalnie spiąć je na górze klipsem lub związać gumką. Przesypanie ich do specjalnych pojemników przedłuży jednak ich świeżość, bo są one bardziej szczelne.
Opakowania z sypkimi produktami najlepiej umieścić w suchym i zaciemnionym miejscu. Nie powinny znajdować się blisko źródeł ciepła, na przykład piekarnika czy lodówki, bo wtedy szybciej się psują.
* Produkty płynne, takie jak oliwy czy ocet balsamiczny
Oliwa, zwłaszcza extra virgin, czyli ta, która ma najwięcej cennych dla organizmu składników, musi być przechowywana w ciemnym i suchym miejscu, bez dostępu świata. Najlepszym miejscem jest więc szafka kuchenna. Mimo, że oliwa ładnie wygląda na blacie, nie jest to dla niej najlepsze miejsce.
Oliwę możesz przechowywać w oryginalnym opakowaniu, jeśli jest wykonane z ciemnego szkła lub metalu. Oliwę z jasnego szklanego opakowania czy plastikowego lepiej przelać do ciemnego, szklanego naczynia.
W przezroczystych, małych opakowaniach z dozownikiem, możesz podawać oliwę do posiłków, pod warunkiem, że zostanie podczas nich całkowicie wykorzystana. W takich opakowaniach nie należy jej przechowywać.
Ocet balsamiczny należy przechowywać podobnie jak oliwę. Większość olejów również jest wrażliwa na ciepło i światło, dlatego należy je trzymać w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Przechowywanie nietypowych produktów
– Ścięte zioła – jeśli kupisz świeże zioła i planujesz wykorzystać je dopiero za kilka dni, możesz włożyć je do wazonu lub szklanki z wodą i umieścić na blacie w kuchni. Gdy planujesz wykorzystać zioła w ciągu najbliższej doby, skorzystaj ze sposobu, który opisaliśmy wcześniej.
– Tłuszcze stałe – takie jak masło czy margaryna, należy przechowywać w lodówce, w szczelnych opakowaniach. Masło klarowane czy ghee może być przechowywane zarówno w lodówce, jak i poza nią. Trzymane w lodówce dłużej zachowuje świeżość. Oba typy maseł należy umieścić w szczelnym pojemniku, na przykład glinianym lub szklanym.
– Warzywa i owoce oddzielnie – na świeżość niektórych produktów wpływa nie tylko to, jak je przechowujesz, ale też w jakim towarzystwie. Niektóre najdłużej zachowują świeżość przechowywane osobno. Należą do nich: dojrzałe banany, awokado, jabłka, pomidory, gruszki czy bakłażan. Nie przechowuj też ziemniaków z cebulą, bo to przyspiesza ich psucie.
Nietypowe tricki na przedłużenie żywotności produktów
Oprócz tradycyjnych sposobów na przedłużenie świeżości produktów, istnieją też te mniej znane, które pozwolą Ci jeszcze bardziej zachować ich świeżość. Oto one:
– Trzymaj nabiał wieczkiem do dołu – zwłaszcza gdy jogurt czy masło ma na górze tylko cienką foliową pokrywkę. To wydłuży jego świeżość, bo najcieńsza część opakowania będzie najmniej narażona na działanie ciepła.
- Dodaj zioła do oliwy, której nie udało Ci się zużyć podczas kolacji. To pozwoli zachować w niej więcej cennych składników.
- Wyłóż szuflady w lodówce ręcznikiem papierowym. Pochłonie on wilgoć z warzyw i owoców, dzięki czemu zachowają świeżość na dłużej. Wybierz wytrzymały i chłonny ręcznik, który nie pozostawi pyłków na produktach, taki jak ręcznik papierowy Turbo Velvet.
- Grzyby przechowuj w torbie papierowej. Dzięki temu dłużej pozostaną soczyste.
- Migdały czy orzechy kupowane luzem przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, jeśli nie planujesz ich zjeść w najbliższych dnia. Możesz je też zamrozić. Dzięki temu będą świeże nawet po pół roku.