Przepisy na przetwory z pomidorów
Kiszone pomidory, na ostro z kuminem, czy w formie sałatki. Oto łatwe i ciekawe przepisy z pomidorów na zimę. Zainspiruj się!
Sezon na pomidory nie musi trwać tylko kilka miesięcy! Możesz przedłużyć go na cały rok, przygotowując przed jesienią pyszne i zdrowe przetwory z pomidorów. A naprawdę warto, bo pomidory to świetne źródło witaminy E, C czy likopenu – niezwykle silnego przeciwutleniacza, który wzmacnia zdrowie całego Twojego organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy na ciekawe przetwory z pomidorów, a do tego super łatwe w przygotowaniu!
1. Zdrowy i naturalny ketchup bez cukru
Składniki (na jeden mały słoik):
- 1 kg dojrzałych pomidorów
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - 1 mała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz, słodka papryka
 
Przygotowanie:
Pomidory zblenduj z cebulą i czosnkiem. Dodaj ocet i przyprawy, a następnie gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Przelej ketchup do słoików i zapasteryzuj.
2. Pasta pomidorowa na kanapki
Składniki:
- 1 kg pomidorów
 - odrobina oliwy z oliwek
 - czosnek
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Obierz pomidory i pokrój w kostkę. Następnie zblenduj z czosnkiem, oliwą i przyprawami i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Pasta na kanapki jest gotowa do użycia!
3. Suszone pomidory w oliwie
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów
 - ok. 1,5 szklanki oliwy z oliwek
 - łyżeczka soli
 - sól, czosnek, zioła prowansalskie
 
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój na połówki i susz w piekarniku przez kilka godzin, w temperaturze około 80°C.
 - Następnie ułóż je w słoiku, dodaj przyprawy i zalej oliwą do około 2/3 objętości. Aby Twoja kuchnia nie zatonęła w oliwie, do przygotowywania pomidorów wykorzystaj chłonny ręcznik kuchenny, taki jak ręcznik papierowy w giga rolce Velvet Turbo. Każdy jego listek składa się z aż trzech wytrzymałych warstw, dzięki czemu z łatwością pochłania wszelkie zabrudzenia, w tym tłuszcz. Do tego nie strzępi się i jest super wydajny.
 - Pamiętaj, aby po przełożeniu pomidorów porządnie zakręcić słoik! Przepis możesz modyfikować, dodając też inne przyprawy: chili, kapary, czosnek. Takie, jakie najbardziej lubisz!
 
4. Domowy koncentrat pomidorowy
To super prosty w przygotowaniu przepis. Zajmie Ci naprawdę niewiele czasu, a domowy koncentrat będzie zdecydowanie zdrowszy od tego ze sklepu.
Składniki:
- 5 kg pomidorów
 - sól
 
Przygotowanie:
Pomidory zblenduj i gotuj, aż masa zgęstnieje do konsystencji koncentratu. Dodaj sól, cały czas mieszając i przelej koncentrat do słoika. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, nie zapomnij o pasteryzacji.
5. Sałatka z zielonych pomidorów na jesień
Przetwory z zielonych pomidorów czy przetwory z żółtych pomidorów to idealny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. W klasycznym przepisie znajdują się zielone pomidory, ale możesz zastąpić je też żółtymi!
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
 - 2 małe cebule
 - 1 łyżka soli
 - zioła, takie jak liść laurowy, ziele anielskie, pieprz, gorczyca
 
Do zalewy:
- 100 g cukru
 - 100 ml octu
 - olej lub oliwa
 - 2 szklanki wody
 
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory, zasyp solą i odstaw na 30-60 minut, aż puszczą soki.
 - Następnie odlej soki i pokrój cebulę w cienkie paski.
 - Na dnie słoika umieść zioła, a potem ułóż pomidory, przekładając je cebulą.
 - Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj w tym celu wodę, dosyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj ocet i zamieszaj całość. Dodaj zalewę do słoika pilnując, aby nie stworzyły się pęcherzyki i zapasteryzuj. W ten sposób Twoje przetwory z zielonych pomidorów doczekają spokojnie zimy!
 
6. Passata pomidorowa
Składniki:
- 2 kg pomidorów
 - łyżeczka soli
 - łyżeczka cukru
 - 2 łyżki oliwy
 
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę. Wrzuć na nią pomidory i gotuj przez minutę.
 - Następnie usuń skórki i przetrzyj pomidory przez sitko.
 - Tak powstały przecier przelej do garnka, dodaj sól i cukier i gotuj przez około pół godziny. Następnie dodaj oliwę i przelej passatę do słoików i zapasteryzuj, jeśli nie planujesz zużyć jej od razu.
 
7. Kiszone pomidory
To niezwykle ciekawa alternatywa dla ogórków oraz pomysł na przetwory z pomidorów koktajlowych lub innych małych pomidorów.
Składniki (na jeden słoik):
- 250 g pomidorów
 - 250 ml wody
 - mała łyżka soli
 - ząbek czosnku
 - liście chrzanu
 - przyprawy: liść laurowy, ziarno ziela anielskiego, odrobina pieprzu oraz gorczycy
 
Przygotowanie:
- Zacznij od umieszczenia wszystkich przypraw i czosnku w wyparzonym słoiku.
 - W słoiku umieść pomidory. Wybierz odmianę pomidorów mniejszych i zwróć uwagę na to, aby nie były uszkodzone.
 - Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i zalej nią słoik tak, aby przykrywała pomidory.
 - Odstaw słoiki w ciepłe miejsce (ok. 20 stopni Celsjusza) na około 7 dni.
 - Następnie przenieś słoiki w zacienione miejsce na około miesiąc. Po tym czasie pomidory powinny być gotowe do jedzenia. Smacznego!
 
8. Cukinia w sosie pomidorowym
W tym przepisie pomidory nie grają pierwszych skrzypiec, za to idealnie dopełniają smakiem cukinię.
Składniki:
- 1 cukinia
 - 500 g pomidorów
 - 1 cebula
 - czosnek, sól, pieprz, ostra papryka
 - 1/4 szklanki octu
 - 1/4 szklanki cukru
 
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię, cebulę i pomidory.
 - Następnie podduś je z czosnkiem i solą.
 - Dodaj ocet, cukier i przyprawy i gotuj przez około kwadrans.
 - Przełóż tak powstałą potrawkę do słoików i zapasteryzuj.
 
9. Pomidory na ostro z kuminem
Składniki:
- 1 kg pomidorów
 - 1 łyżeczka kuminu
 - sól, pieprz, papryczka chili
 
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój, dodaj kumin i pozostałe przyprawy.
 - Gotuj je krótko, aż pomidory lekko zmiękną.
 - Przelej je do słoików i zapasteryzuj.
 
10. Sos słodko-kwaśny z pomidorów
Składniki (na litrowy słoik):
- 1 kg pomidorów
 - 250 g cebuli
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 papryka
 - połowa puszki ananasa
 
Do zalewy:
- 80 ml octu
 - 120 g cukru
 - przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka, curry
 
Przygotowanie:
- Włóż do garnka pokrojone pomidory, cebulę, paprykę, czosnek.
 - Gotuj przez około godzinę. W połowie gotowania dodaj odsączonego z soku, pokrojonego ananasa.
 - Następnie dodaj ocet oraz przyprawy. Gotuj przez około 10 minut.
 - Tak przygotowany aromatyczny sos przelej do wyparzonych słoików, zostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce.
 - Następnie porządnie zakręć i gotowe!
 
11. Pomidory w słoikach na jesień
To ekspresowy w przygotowaniu przepis, do którego potrzebujesz tylko dwóch składników!
Składniki:
- 1 kg pomiarów
 - 1 łyżeczka soli
 
Przygotowanie:
- Zalej pomidory gorącą wodą na chwilę, ostudź i ściągnij z nich skórki.
 - Pokrój na mniejsze kawałki, usuń szypułki, wsyp do miski i zasyp solą.
 - Po godzinie umieść pomidory wraz z sokiem, który puściły, w słoikach i zapasteryzuj.
 
12. Sok z pomidorów na zimę
Składniki:
- 2 kg pomidorów
 - sól
 
Przygotowanie:
- Pomidory zblenduj i ugotuj z solą.
 - Przecedź, a następnie przelej sok do wyparzonych butelek i zapasteryzuj. Gotowe!
 
Już wiesz, jak łatwo zrobić przetwory z pomidorów na zimę, dzięki którym będziesz cieszyć się ich smakiem przez kolejne sezony. Udanych eksperymentów w kuchni!
				
					













