Skip to main content

Przepisy na mazurki wielkanocne

Sprawdź nasze przepisy na klasyczne, ekspresowe albo oryginalne mazurki i przygotuj idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc!

Tradycyjny mazurek wielkanocny przepis

1. Mazurek klasyczny

Klasyczny mazurek z kajmakiem przygotowuje się niezwykle prosto. Oto co do niego potrzebujesz.

Składniki:

  • 350-400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki śmietany
  • 400 g masy kajmakowej
  • 45 g rodzynek
  • 80 g orzechów – laskowych, migdałów albo mieszanki obu.

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj do niej żółtka, masło, cukier puder i śmietanę.
  2. Zagnięć ciasto, a następnie zawiń i włóż na około godzinę do lodówki.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wykrój w kształt prostokąta.
  4. Ułóż je na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze około 200 st. Celsjusza, przez około 20 minut.
  5. Teraz pora na nadzienie. Masę kajmakową podgrzej, aż stanie się bardziej płynna i wylej na wypieczone ciasto.
  6. Następnie umieść na niej bakalie, najlepiej ułożone w fantazyjne wzorki. Twój mazurek jest gotowy na Wielkanoc!

Uwaga: jeśli chcesz przygotować mazurek w formie wegańskiej, użyj do jego wykonania margaryny. W wielu sklepach możesz też kupić wegańską masę kajmakową.

Różany mazurek wielkanocny przepis

2. Mazurek różany

Jeśli nie lubisz smaku klasycznego mazurka albo po prostu lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj przepis na mazurek różany. Jest też mniej słodki i bardziej delikatny od kajmakowego.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g migdałów
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g konfitury różanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz rozdrobnione migdały.
  2. Oddziel od białek żółtka i dodaj je do masy wraz z masłem.
  3. Ugnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na 30-60 minut.
  4. Uformuj ciasto w kształt mazurka i wyłóż na blachę do pieczenia.
  5. Piecz przez około pół godziny, w temperaturze 200 st. Celsj.
  6. Następnie stwórz kremową masę, mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę i cukier puder.
  7. Konfiturę wymieszaj teraz z sokiem z cytryny i nałóż dokładnie na spód mazurka.
  8. Następnie nałóż serek mascarpone, w formie kulek w różnych jego miejscach. Całość możesz udekorować płatkami migdałów i róż dla jeszcze lepszego efektu!

Velvet Ręcznik papierowy Turbo

Po przygotowaniu takiego mazurka nie musisz sprzątać kuchni godzinami. Użyj do tego ręcznika papierowego Velvet Turbo. Jest niezwykle wydajny, bo 1 GIGA rolka to aż 6 zwykłych rolek ręcznika papierowego, dzięki czemu wystarczy Ci nie tylko na to sprzątanie, ale też wiele innych. Jest do tego mocny- ma aż trzy warstwy i można go używać zarówno na sucho jak i na mokro.

Mazurek wielkanocny przepis

3. Mazurek „raw”

Nie masz piekarnika albo po prostu nie lubisz tego etapu przygotowania ciast? Możesz go bardzo łatwo pominąć, przygotowując mazurka w wersji „raw”, bez użycia piekarnika. Potrzebujesz do niego tylko foremki w kształcie mazurka.

Składniki:

  • 150 g biszkoptów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opakowanie masy kajmakowej

Przygotowanie:

  1. Pokrusz biszkopty w misce i dodaj do nich masło i kakao.
  2. Wymieszaj wszystko do uzyskania lekko zagęszczonej masy.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i nałóż masę, formując ją w kształt mazurka.
  4. Wstaw ją do lodówki na około 30-45 minut.
  5. Rozpuść czekoladę oraz podgrzej masę kajmakową, aby stała się płynna. Zmieszaj je ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Następnie wyjmij spód ciasta z lodówki, nałóż na niego masę i wstaw ponownie do lodówki na około godzinę.
  7. Po tym czasie Twój mazurek bez pieczenia powinien być gotowy!

Przepisy na mazurki wielkanocne

4. Mazurek bezglutenowy

Taką odmianę mazurka przygotujesz bardzo łatwo. Kieruj się tylko poniższymi krokami.

Składniki:

  • 200 g orzechów. Mogą być włoskie, pekan albo laskowe.
  • 140 g masła
  • 300 g cukru
  • Sól
  • 100 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:

  1. Podpraż orzechy. Następnie zmiksuj je przy pomocy blendera.
  2. Rozpuść 40 g masła z 50 g cukru i solą, aż powstanie z nich lekko brązowa masa.
  3. Dodaj orzechy i wszystko starannie wymieszaj.
  4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wylej na nią masę, formując w kształt prostokąta.
  5. Teraz czas na przygotowanie polewy. Wsyp 250 g cukru do garnka i podgrzej, aż się przyciemni.
  6. Dodaj do niego pozostałe masło, podgrzaną śmietankę i gotuj do 3 minut.
  7. Odstaw masę do ostudzenia.
  8. Następnie przełóż nadzienie na spód, wyrównaj i gotowe!

Mazurek bezglutenowy przepis

5. Fit mazurek

Chcesz, aby Twoje święta były w pełni fit? Nic prostszego! Skorzystaj z tego przepisu na dietetyczny mazurek na bazie płatków owsianych.

Składniki:

  • 170 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 25 g kakao
  • 70 ml oliwy
  • 4 łyżki cukru kokosowego albo innego słodzika (np. ok 120 g ksylitolu)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj na gładko płatki owsiane, sól i zmieszaj z wiórkami z kokosa.
  2. Dodaj mleko kokosowe oraz oliwę z oliwek.
  3. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Przełóż ją do foremki i piecz przez kwadrans w nagrzanym piekarniku.
  5. Zmieszaj kakao z 5 łyżkami mleka kokosowego i cukrem kokosowym.
  6. Po ostygnięciu ciasta nałóż na nie uzyskany wcześniej dietetyczny krem czekoladowy.

Fit mazurek wielkanocny przepis

6. Mazurek z białą czekoladą

Spód do tego ciasta przygotowujesz dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznego mazurka. Różnica polega jedynie na przygotowaniu masy. Oto składniki na nią:

  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Zagotuj śmietankę.
  2. Następnie pokrój czekoladę, dodaj do śmietanki. Odczekaj dwie minuty, wymieszaj.
  3. Wylej na ostudzony spód. Voila!

Znasz już najlepsze przepisy na wielkanocne mazurki, zarówno te tradycyjne jak i bardzo oryginalne. Przygotowanie z nich tegorocznych wypieków będzie dla Ciebie, mamy nadzieję, czystą przyjemnością!

przepisy na mazurki wielkanocne

Sprawdź także nasz przepis na czekoladowo-owsiane muffinki na Wielkanoc