Przepisy na mazurki wielkanocne
Sprawdź nasze przepisy na klasyczne, ekspresowe albo oryginalne mazurki i przygotuj idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc!
1. Mazurek klasyczny
Klasyczny mazurek z kajmakiem przygotowuje się niezwykle prosto. Oto co do niego potrzebujesz.
Składniki:
- 350-400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jaja
- 100 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki śmietany
- 400 g masy kajmakowej
- 45 g rodzynek
- 80 g orzechów – laskowych, migdałów albo mieszanki obu.
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj do niej żółtka, masło, cukier puder i śmietanę.
- Zagnięć ciasto, a następnie zawiń i włóż na około godzinę do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wykrój w kształt prostokąta.
- Ułóż je na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze około 200 st. Celsjusza, przez około 20 minut.
- Teraz pora na nadzienie. Masę kajmakową podgrzej, aż stanie się bardziej płynna i wylej na wypieczone ciasto.
- Następnie umieść na niej bakalie, najlepiej ułożone w fantazyjne wzorki. Twój mazurek jest gotowy na Wielkanoc!
Uwaga: jeśli chcesz przygotować mazurek w formie wegańskiej, użyj do jego wykonania margaryny. W wielu sklepach możesz też kupić wegańską masę kajmakową.
2. Mazurek różany
Jeśli nie lubisz smaku klasycznego mazurka albo po prostu lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj przepis na mazurek różany. Jest też mniej słodki i bardziej delikatny od kajmakowego.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g migdałów
- 200 g masła
- 2 jaja
- 120 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g konfitury różanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz rozdrobnione migdały.
- Oddziel od białek żółtka i dodaj je do masy wraz z masłem.
- Ugnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na 30-60 minut.
- Uformuj ciasto w kształt mazurka i wyłóż na blachę do pieczenia.
- Piecz przez około pół godziny, w temperaturze 200 st. Celsj.
- Następnie stwórz kremową masę, mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę i cukier puder.
- Konfiturę wymieszaj teraz z sokiem z cytryny i nałóż dokładnie na spód mazurka.
- Następnie nałóż serek mascarpone, w formie kulek w różnych jego miejscach. Całość możesz udekorować płatkami migdałów i róż dla jeszcze lepszego efektu!
Po przygotowaniu takiego mazurka nie musisz sprzątać kuchni godzinami. Użyj do tego ręcznika papierowego Velvet Turbo. Jest niezwykle wydajny, bo 1 GIGA rolka to aż 6 zwykłych rolek ręcznika papierowego, dzięki czemu wystarczy Ci nie tylko na to sprzątanie, ale też wiele innych. Jest do tego mocny- ma aż trzy warstwy i można go używać zarówno na sucho jak i na mokro.
3. Mazurek „raw”
Nie masz piekarnika albo po prostu nie lubisz tego etapu przygotowania ciast? Możesz go bardzo łatwo pominąć, przygotowując mazurka w wersji „raw”, bez użycia piekarnika. Potrzebujesz do niego tylko foremki w kształcie mazurka.
Składniki:
- 150 g biszkoptów
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- opakowanie masy kajmakowej
Przygotowanie:
- Pokrusz biszkopty w misce i dodaj do nich masło i kakao.
- Wymieszaj wszystko do uzyskania lekko zagęszczonej masy.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i nałóż masę, formując ją w kształt mazurka.
- Wstaw ją do lodówki na około 30-45 minut.
- Rozpuść czekoladę oraz podgrzej masę kajmakową, aby stała się płynna. Zmieszaj je ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do ostygnięcia.
- Następnie wyjmij spód ciasta z lodówki, nałóż na niego masę i wstaw ponownie do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie Twój mazurek bez pieczenia powinien być gotowy!
4. Mazurek bezglutenowy
Taką odmianę mazurka przygotujesz bardzo łatwo. Kieruj się tylko poniższymi krokami.
Składniki:
- 200 g orzechów. Mogą być włoskie, pekan albo laskowe.
- 140 g masła
- 300 g cukru
- Sól
- 100 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie:
- Podpraż orzechy. Następnie zmiksuj je przy pomocy blendera.
- Rozpuść 40 g masła z 50 g cukru i solą, aż powstanie z nich lekko brązowa masa.
- Dodaj orzechy i wszystko starannie wymieszaj.
- Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wylej na nią masę, formując w kształt prostokąta.
- Teraz czas na przygotowanie polewy. Wsyp 250 g cukru do garnka i podgrzej, aż się przyciemni.
- Dodaj do niego pozostałe masło, podgrzaną śmietankę i gotuj do 3 minut.
- Odstaw masę do ostudzenia.
- Następnie przełóż nadzienie na spód, wyrównaj i gotowe!
5. Fit mazurek
Chcesz, aby Twoje święta były w pełni fit? Nic prostszego! Skorzystaj z tego przepisu na dietetyczny mazurek na bazie płatków owsianych.
Składniki:
- 170 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 ml mleka kokosowego
- 30 g oleju kokosowego
- 25 g kakao
- 70 ml oliwy
- 4 łyżki cukru kokosowego albo innego słodzika (np. ok 120 g ksylitolu)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zmiksuj na gładko płatki owsiane, sól i zmieszaj z wiórkami z kokosa.
- Dodaj mleko kokosowe oraz oliwę z oliwek.
- Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż ją do foremki i piecz przez kwadrans w nagrzanym piekarniku.
- Zmieszaj kakao z 5 łyżkami mleka kokosowego i cukrem kokosowym.
- Po ostygnięciu ciasta nałóż na nie uzyskany wcześniej dietetyczny krem czekoladowy.
6. Mazurek z białą czekoladą
Spód do tego ciasta przygotowujesz dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznego mazurka. Różnica polega jedynie na przygotowaniu masy. Oto składniki na nią:
- 300 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Zagotuj śmietankę.
- Następnie pokrój czekoladę, dodaj do śmietanki. Odczekaj dwie minuty, wymieszaj.
- Wylej na ostudzony spód. Voila!
Znasz już najlepsze przepisy na wielkanocne mazurki, zarówno te tradycyjne jak i bardzo oryginalne. Przygotowanie z nich tegorocznych wypieków będzie dla Ciebie, mamy nadzieję, czystą przyjemnością!
Sprawdź także nasz przepis na czekoladowo-owsiane muffinki na Wielkanoc