Wielkanocne muffinki czekoladowo-owsiane
Oprócz tradycyjnych wielkanocnych mazurków i bab drożdżowych, na świątecznym stole nie może zabraknąć cudownie zdobionych muffinków. Dzieciaki będą zachwycone i z pewnością pomogą w przygotowaniu kreatywnych przybrań.
Wyczarujcie z nimi pyszne słodkości z piankowymi zajączkami, czekoladowymi jajeczkami i wiosennymi kwiatami. Tak ładne, że aż trudno się im oprzeć!
Składniki na mufiinki:
- 1/5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 350 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- barwniki spożywcze (różowy i fioletowy)
Składniki na dekoracje:
- wiórki czekoladowe
- jajeczka czekoladowe w cukrowej skorupce
- wiórki kokosowe
- pianki marshmallow
- listki mięty
- cukrowe perełki
Z powyższych składników przygotujecie 12 muffinek.
Sposób przygotowania:
W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej zmiksuj jajko, mleko, olej i jogurt.
Do mokrych składników dodawaj porcjami suche składniki cały czas mieszając.
Gotowe ciasto nałóż łyżką do papierowych foremek. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 min. Podgrzej śmietanę i rozpuść w niej białą czekoladę. Pozostaw do czasu aż masa wystygnie, a następnie przy pomocy miksera połącz ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym w proszku lub żelu.
Dekoracja „Gniazdka”
Dekoracja „Zajączki”
Dekoracja „Piwonie i hortensje”
Życzymy Wam świąt radosnych, kolorowych i wesołych jak nasze muffinki oraz samych pyszności na Wielkanocnym stole 😉