Wielkanocne muffinki czekoladowo-owsiane
Oprócz tradycyjnych wielkanocnych mazurków i bab drożdżowych, na świątecznym stole nie może zabraknąć cudownie zdobionych muffinków. Dzieciaki będą zachwycone i z pewnością pomogą w przygotowaniu kreatywnych przybrań.
Wyczarujcie z nimi pyszne słodkości z piankowymi zajączkami, czekoladowymi jajeczkami i wiosennymi kwiatami. Tak ładne, że aż trudno się im oprzeć!
Składniki na mufiinki:
- 1/5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 350 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- barwniki spożywcze (różowy i fioletowy)
Składniki na dekoracje:
- wiórki czekoladowe
- jajeczka czekoladowe w cukrowej skorupce
- wiórki kokosowe
- pianki marshmallow
- listki mięty
- cukrowe perełki
Z powyższych składników przygotujecie 12 muffinek.
Sposób przygotowania:
W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej zmiksuj jajko, mleko, olej i jogurt.
Do mokrych składników dodawaj porcjami suche składniki cały czas mieszając.
Gotowe ciasto nałóż łyżką do papierowych foremek. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 min. Podgrzej śmietanę i rozpuść w niej białą czekoladę. Pozostaw do czasu aż masa wystygnie, a następnie przy pomocy miksera połącz ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym w proszku lub żelu.
Dekoracja „Gniazdka”
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką, czyli specjalną końcówką do wyciskania ozdób oraz nadzienia, w tym przypadku w kształcie z amkniętej gwiazdki. Okrężnym ruchem nakładamy krem na muffinkę tworząc ptasie gniazdko. Następnie posypujemy wiórkami z mlecznej czekolady i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.
Dekoracja „Zajączki”
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą lub gwiazdką , następnie nakładamy go na muffinkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy piankami marshmallow oraz małym jajeczkiem.
Dekoracja „Piwonie i hortensje”
Krem dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy różowy barwnik, a do drugiej fioletowy. Różowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką płatek kwiatowy, nakładamy krem od środka muffinki drobnymi płatkami dookoła i dekorujemy piwonię listkami mięty. Hortensje przygotowujemy z fioletowego kremu przy użyciu tylki gwiazdka zamknięt a. Na wierzch układamy cukrowe perełki.
Życzymy Wam świąt radosnych, kolorowych i wesołych jak nasze muffinki oraz samych pyszności na Wielkanocnym stole 😉