Skip to main content

Pesto brokułowe

Wszyscy doskonale wiemy, że brokuł nie należy do produktów uwielbianych przez dzieci, ale my znamy sprytny sposób na to jak go przemycić.

Jeśli chcecie wypróbować go razem z dzieciakami, to lojalnie ostrzegamy – brokułowe pesto jest tak pyszne, że połowa zniknie, zanim połączycie je z makaronem!

Składniki:

  •  1 brokuł
  • ⅓ szklanki płatków migdałowych lub nerkowców
  • ⅔ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku wrzuć na osolony wrzątek różyczki brokułu razem z liśćmi i pokrojonym głąbem. Gotuj go ok. 5 minut, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.

Następnie wrzuć do kielicha blendera ugotowany brokuł, przyrumienione na suchej patelni migdały lub nerkowce, czosnek i sok z cytryny. Dodaj oliwę z oliwek oraz dopraw solą oraz pieprzem. Całość zmiksuj aż do uzyskania pesto o kremowej konsystencji. Jeśli okaże się za gęste, dodaj odrobinę oliwy i zmiksuj ponownie. Gotowe!

Może zainspirujecie się naszą dekoracją i wyczarujecie innego brokułowego stwora? 🙂 Poza tym, pesto świetnie nadaje się nie tylko do spaghetti, ale i na kanapki oraz do sałatek. W takim wydaniu brokuł na pewno zasmakuje nawet tym najbardziej wybrednym 🙂

 width=

1