Jak zorganizować się w małej kuchni?
W małej kuchni możesz pomieścić wszystko czego potrzebujesz i nadal może ona wyglądać minimalistycznie. Poznaj sprytne sposoby na zagospodarowanie kuchni o nawet mikroskopijnych rozmiarach.
1. Sprytna organizacja przestrzeni
Małą kuchnię możesz zorganizować tak, aby wydawała się minimalistyczna i „czysta”. Wystarczy, że wykorzystasz następujące rozwiązania:
– Relingi – w formie wieszaków, listw magnetycznych czy rurek, które zawieszasz na ścianie, pomogą Ci lepiej zorganizować przestrzeń. Na relingach możesz zawiesić wszystko – od przyborów kuchennych po patelnie czy kubki, które nie mieszczą Ci się w szufladach. Na specjalnych relingach możesz nawet zawiesić suszarkę do naczyń, jeśli nie masz na nią miejsca przy zlewie.
– Kosze obrotowe – idealnie nadają się do narożnych szafek. Dzięki nim możesz umieścić w nich o wiele więcej rzeczy bez konieczności „nurkowania” w szafce za każdym razem, gdy chcesz coś z niej wyjąć.
– Podwieszane kosze – dzięki nim jesteś w stanie zwiększyć funkcjonalność szafki dzieląc w niej przestrzeń na przykład na pół.
– Koszyki na drzwiczki – są najlepszym rozwiązaniem do kuchni z małą ilością szafek. W koszykach umieszczanych na drzwiach szafek możesz przechowywać wąskie rzeczy, jak oliwy czy przyprawy.
– Organizery – z ich pomocą wprawdzie nie zwiększysz powierzchni użytkowej kuchni, ale sprawisz, że będzie bardziej uporządkowana. Dzięki organizerom możesz uporządkować przyprawy, sztućce czy kieliszki.
2. Uniwersalne i wielofunkcyjne akcesoria
Mała kuchnia wymaga strategicznych rozwiązań. Jednym z nich jest wybieranie akcesoriów, które mają wiele zastosowań.
Do małej kuchni wybieraj naczynia, które możesz stosować zarówno do podawania, jak i przygotowywania potraw, także w piekarniku czy mikrofali.
Zamiast kilku kompletów sztućców przeznaczonych na różne okazje wybierz jeden uniwersalny, który sprawdzi się w każdej sytuacji.
Wybieraj też uniwersalne produkty kuchenne, takie jak ręcznik kuchenny Velvet Jumbo Duo. Kupisz go w formie dwóch giga rolek. Jedną możesz postawić na blacie, a drugą schować w szafce. Dzięki temu nie zajmie dużo miejsca nawet w małej kuchni. Z ręcznikiem Velvet Jumbo Duo usuniesz zarówno plamy z tłuszczu czy jedzenia, jak też rozlaną wodę, bo jest niezwykle chłonny. Do tego nie pozostawia po sobie pyłków. Dzięki temu po jego użyciu nie musisz przecierać powierzchni dodatkową mokrą szmatką. Ręcznik papierowy Jumbo Duo jest też niezwykle wydajny i poręczny, dlatego idealnie sprawdza się w małej kuchni.
3. Sposoby na optyczne powiększenie kuchni
Sprytne akcesoria i gadżety w kuchni to jeden ze sposobów, aby wydawała się lepiej zorganizowana. Możesz jednak też łatwo optycznie ją powiększyć. Przez zastosowanie prostych tricków, mimo małej powierzchni, będzie wydawała się o wiele jaśniejsza i bardziej przestronna. Aby to osiągnąć wybieraj do niej:
– Jasne kolory – w małej kuchni sprawdzają się jasne jednolite kolory. Ciemne szafki czy ściany lub te w jaskrawych kolorach optycznie ją pomniejszą i dodadzą efektu ciężkości. Dlatego najlepszym wyborem są szafki w kolorach beżu, bieli, piaskowe czy jasnoszare. Decyduj się też na całkiem gładkie materiały. Jeśli wolisz bardziej oryginalne wnętrza, możesz zdecydować się na jasną tapetę w geometryczny wzór.
– Odpowiednie oświetlenie – mała kuchnia będzie wydawała się większa, jeśli dobierzesz do niej mocne oświetlenie, zarówno to górne, jak i boczne czy pod szafkami. Aby biała kuchnia nie sprawiała zbyt „sterylnego” wrażenia, możesz zdecydować się na oświetlenie w ciepłych barwach.
– Wielofunkcyjne meble – gdy w kuchni nie masz miejsca na stół, możesz zdecydować się na rozkładany przytwierdzony do ściany. W kuchni mikroskopijnych rozmiarów idealnym wyjściem jest też rozkładany blat.
– Jednolite akcesoria – aby nadać kuchni wrażenie czystości, wybieraj do nie jednolite akcesoria. Wszystkie kubki, chlebaki oraz trzymadła na przybory do gotowania, najlepiej, aby były w takim samym kolorze albo utrzymane chociaż w tej samej tonacji. W małej kuchni herbaty, oliwy czy przyprawy, które trzymasz na wierzchu, dobrze przelewać do identycznych podajników. Utrzymasz w ten sposób efekt dobrze zorganizowanej kuchni.
4. Czego unikać w małej kuchni
Już wiesz jakie rozwiązania sprawdzą się w małej kuchni. Teraz sprawdź czego zdecydowanie należy w niej unikać.
– Otwarte półki – ponieważ w małej kuchni musisz umieścić bardzo dużo rzeczy na małej przestrzeni, odkryte półki nie są najlepszym pomysłem. Im więcej szafek będzie zabudowanych i schowanych, tym przestrzeń będzie „czystsza”.
– Zła aranżacja relingów – o ile relingi są świetnym pomysłem, ich zła aranżacja może optycznie „zaśmiecić” kuchnię. Staraj się nie umieszczać na relingach zbyt wielu rzeczy, zbyt ciasno, a także zwracaj uwagę na to, aby umieszczane rzeczy były w podobnej tonacji.
– Zbyt duże kontrasty – ściany w innych kolorach niż zabudowa czy kontrastowe meble optycznie „tną” powierzchnię i sprawiają, że wydaje się ona dużo mniejsza. Zwróć uwagę zwłaszcza na to, aby ściana lub płytki nad blatem nie odcinały się od niego kolorystycznie.
– Wolnostojące meble – jeśli organizujesz małą kuchnię od zera, pomyśl o zabudowaniu w niej całego sprzętu. Wolnostojąca lodówka, kuchenka do gotowania czy kuchenka mikrofalowa, przy niewielu meblach kuchennych mogą odstawać i powodować, że kuchnia będzie optycznie bardzo pomniejszona.