PUSZYSTE PANCAKES – śniadanie na słodko
Dzieciaki uwielbiają gotować i bardzo szybko się uczą. Bo w końcu nie ma nic przyjemniejszego niż pożytecznie się wybrudzić w kuchni 😉 Zachęcajcie je do gotowania, to wspaniała zabawa dla dzieci i dla Was!
SKŁADNIKI:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej (polecamy olej kokosowy)
- ulubione owoce i płatki migdałów (do dekoracji)
Z tych proporcji przygotujecie około 24 sztuki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W pierwszej kolejności przygotuj dwie miski. Do pierwszej z nich dodaj: jogurt naturalny,cukier wanilinowy oraz jajka. Wymieszaj składniki, dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp pozostałe suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Następnie przelej wszystkie składniki z pierwszej miski i całość delikatnie wymieszaj rózgą do momentu utworzenia jednolitej masy.
Ciasto gotowe! Przechodzimy do smażenia.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wystarczy ją delikatnie natłuścić, rozprowadzając olej ręcznikiem papierowym Velvet. Następnie nałóż po dwie łyżki przygotowanego ciasta, tworząc w ten sposób jeden placuszek. Pancake smażymy po 1 – 2 minuty, do czasu aż się zarumieni. Po tym czasie przewracamy go delikatnie na drugą stronę łopatką i ponownie smażymy.
Gotowe placuszki podaj z ulubionymi dodatkami, np. dżemem czy syropem klonowym. Możesz wykorzystać pokrojone owoce oraz płatki migdałów, aby stworzyć dekorację przypominającą sówkę. My do jej stworzenia wykorzystaliśmy banany, truskawki oraz borówki, ale w kuchni nie ma ograniczeń. Puśćcie wodze fantazji!
Mamy nadzieję, że wspólne gotowanie stanie się Waszą tradycją, bo już za tydzień
przygotujemy dla Was kolejny przepis 🙂
Smacznego!