Tosty francuskie na słodko
Leniwe wspólnie śniadania to kolejna okazja do tego, by zachęcić dzieci do gotowania. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, a smak nieodmiennie kojarzy się z beztroską i wakacjami.
Inną zaletą jest to, że można w tym przepisie wykorzystać czerstwe pieczywo i nauczyć dzieciaki niemarnowania żywności. Ręczniki papierowe Velvet udzielą Wam dodatkowego wsparcia 😉
Składniki:
- 1 bułka paryska
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- masło klarowane
- owoce sezonowe, cukier puder lub syrop klonowy
Przygotowanie:
W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajka z mlekiem i cukrem. Pokrój bułkę na średniej grubości kromki i dobrze nasącz je jajkiem z mlekiem (uważaj, by bułka nie rozmiękła!).
Postaw patelnię na średnim ogniu i rozprowadź po całej jej powierzchni 3 łyżki masła. Jak tylko masło się rozgrzeje, połóż nasączone kromki i smaż ok. 2 minuty z każdej strony do momentu, w którym bułka ładnie się zarumieni. Gotowe tosty przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym Velvet, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przed usmażeniem kolejnej porcji, wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i rozpuść nową porcję masła.
Jesteśmy przekonani, że dzieciom bardzo przypadnie do gustu takie sobotnie śniadanie, szczególnie przy rodzinnym seansie filmu “Tost. Historia chłopięcego głodu” 🙂
Tosty podawaj z cukrem pudrem lub syropem klonowym przybrane ulubionymi sezonowymi owocami.