Pieczone frytki z batatów
Bataty są bogatym źródłem likopenu oraz beta-karotenu, a na dodatek świetnie nadają się na frytki. Pieczone w piekarniku będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne, co tradycyjne frytki z ziemniaków.
Można je przyprawić klasycznie na słono lub na słodko: cynamonem albo kardamonem. Wypróbujcie koniecznie, ich przygotowanie jest bajecznie proste!
Składniki:
- 2 duże bataty
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- sól i pieprz
- zioła: suszona słodka papryka lub tymianek i rozmaryn
Sos pomidorowy:
- 200 g fety półtłustej
- 5 łyżek jogurtu 1,5 % tłuszczu
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój w równej grubości słupki. W dużej misce wymieszaj olej lub oliwę z solą i przyprawami.Wrzuć pokrojone bataty do miski i dokładnie wymieszaj z tłuszczem tak, by warzywa były równomiernie pokryte przyprawami – na pewno Twoje dziecko Ci w tym pomoże 🙂
Wysyp zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż w miarę równomiernie i piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 20 do 25 minut.
Sprawdzajcie co jakiś czas, czy się za mocno nie przypiekają! Do frytek warto przygotować prosty pomidorowy sos. Ser feta miksujemy z odrobiną jogurtu i dodajemy do niego obrane ze skóry oraz pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy pieprzem i solą.
Prawda, że proste? A do tego smaczne i zdrowe! Mamy nadzieję, że daliście się przekonać 😉
Smacznego!