Przepisy na orzeźwiające lemoniady
Klasyczna cytrynowa, orientalna na ostro, a może z bąbelkami? Wykorzystaj jeden z naszych przepisów na lemoniady i schłodź się ekspresowo w upalny dzień!
1. Lemoniada klasyczna
Do porcji na 6 szklanek potrzebujesz:
- 3/4 szklanki cukru
- szklanki ciepłej wody
- szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 6 wyciśniętych cytryn)
- 2 szklanek zimnej wody
Przygotowanie:
- Zacznij od rozpuszczenia cukru w wodzie. Wlej szklankę ciepłej wody do garnka, dodaj cukier i doprowadź do gotowania. Aby cukier szybciej rozpuścił się w wodzie, mieszaj cały czas chochlą.
- Teraz dodaj syrop cukrowy do soku z cytryn i dolej dwie szklanki zimnej wody.
- Zamieszaj wszystko i schłodź lemoniadę przez około pół godziny w lodówce.
- Przed podaniem dodaj do niej kostki lodu i pokrojone plasterki cytryny.
2. Lemoniada lawendowa
Tę oryginalną i bardziej subtelną w smaku lemoniadę przygotujesz bardzo prosto!
Do porcji na 6 szklanek potrzebujesz:
- 8 szklanek wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 4-5 łyżeczek suszonej lawendy
- plasterków cytryny i płatków lawendy dla ozdoby
Przygotowanie:
- Zacznij od zmieszana dwóch szklanek wody z cukrem w garnku i doprowadź wodę do gotowania, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj lawendę oraz miód. Odstaw na dwie godziny, aby składniki się „przegryzły”.
- Teraz zmieszaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny z lawendową miksturą oraz wodą.
- Dla ozdoby dodaj płatki lawendy oraz plastry cytryny, a dla ochłody kostki lodu. Smacznego!
Uwaga: Jeśli nie lubisz zbyt słodkiej lemoniady, możesz pominąć miód w przepisie.
3. Lemoniada arbuzowo – malinowa
Do porcji na 6 szklanek potrzebujesz:
- 4 szklanek arbuza bez skórki
- 1/2 szklanki świeżych malin
- 1/5 szklanki cukru
- 2 cytryn
- szczypty soli
- szklanki wody
Przygotowanie:
- Zacznij od dokładnego umycia arbuza oraz malin. Arbuza pokrój w kostki. Następnie osusz owoce. Użyj do tego ręcznika o dużych i wytrzymałych listkach, takiego jak ręcznik papierowy Velvet Boost. To ręcznik, który dodatkowo się nie rozwarstwia, dlatego nie pozostawi „kłaczków” na owocach. Ręcznik Velvet Boost jest też bardzo wydajny, dlatego zagości w Twojej kuchni na długo!
- Pokrojone i osuszone owoce umieść w blenderze razem z cukrem, solą oraz wodą i dokładniej zmiksuj.
- Następnie wyciśnij sok z cytryn i dodaj do mieszanki.
- Lemoniadę podawaj schłodzoną. Dla ozdoby możesz dodać plasterek arbuza ze skórką lub kilka malin na górę.
4.Lemoniada ananasowa z bąbelkami
Mimo tego, co może sugerować nazwa, to lemoniada bez procentów, dlatego możesz pić ją o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach.
Do porcji na 6 szklanek potrzebujesz:
- jednego obranego i pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
- 1/2 szklanki zimnej wody
- litra gazowanej wody
Przygotowanie:
- Wrzuć do blendera pokrojonego ananasa, miód, cukier, sok z cytryny, zimną wodę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Teraz dodaj gazowaną wodę i zmieszaj wszystko.
- Lemoniadę podawaj schłodzoną z lodem i plastrami ananasa dla ozdoby.
Uwaga: W zależności od tego, jak mocno musujący efekt chcesz uzyskać, możesz dodać lekko gazowaną lub mocno gazowaną wodę.
5. Lemoniada „wytrawna” bazyliowa
Do porcji na 6 szklanek potrzebujesz:
- 1 i 1/4 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn (około 8)
- 1/2 szklanki miodu
- szklanki liści bazylii
- 3 szklanek zimnej wody
- kostek lodu
Przygotowanie:
- Umieść w blenderze sok z cytryn, liście bazylii i miód, a następnie miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli zależy Ci, aby w lemoniadzie nie znalazły się żadne grudki lub niezblendowane fragmenty listków bazylii, przecedź napój przez sitko.
- Schłodź lemoniadę w lodówce i podawaj z kostkami lodu i listkami bazylii lub plastrami cytryny dla ozdoby.
6. Lemoniada na ostro z mango i chilli
To nietypowa lemoniada, idealna dla fanów ostrzejszych smaków. Jeśli nie masz doświadczenia z pikantnymi przyprawami, spróbuj przetestować ją w mniej upalny dzień. Chili może działać na Ciebie silnie rozgrzewająco.
Do porcji na 6 szklanek potrzebujesz:
- 2 i 1/4 szklanki pokrojonego mango
- jednej zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 4 łyżek cukru
- połowy łyżeczki soli
- soku z jednej cytryny
Przygotowanie:
- W blenderze umieść mango z cukrem i dokładnie zmiksuj.
- Teraz dodaj do blendera chilli, sok z cytryny, sól i ponownie zmiksuj.
- Dodaj wodę i ponownie zblenduj i gotowe!
Uwaga: Jeśli chcesz aby lemoniada była odrobinę mniej pikantna, podczas krojenia papryczki usuń z niej wszystkie pestki. To one nadają papryczce najwięcej ostrości.
Lemoniada – z cukrem czy bez
Jeśli jesteś na diecie lub masz problem z poziomem cukru we krwi, możesz zrezygnować z jego dodawania do lemoniady. Zwłaszcza, jeśli do jej przygotowania używasz słodkich owoców, takich jak na przykład mango.
Jeśli jednak nie chcesz, aby lemoniada traciła na słodkości, cukier możesz zastąpić zdrowszymi odpowiednimi:
- stewia, erytrol lub ksylitol – są mniej słodsze niż cukier, ale zdrowsze. Dużo wolniej i słabiej podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego są lepszym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
- syrop klonowy – wprawdzie podnosi on poziom glukozy we krwi podobnie jak cukier, ale ma mniej kalorii. Jest więc dobrą alternatywą dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę.
- miód – możesz go stosować w lemoniadzie, jeśli nie chcesz jeść „pustych kalorii”. Miód ma mnóstwo witamin, minerałów oraz substancji, które działają przeciwzapalnie.
Letnie upały nie będą już dawać Ci się we znaki z pomocą orzeźwiających lemoniad. Wypróbuj jeden z naszych przepisów już dziś!