Najlepsze przepisy na faworki
Mimo, że mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, z odpowiednim przepisem faworki są super proste w usmażeniu. Które wybierzesz: klasyczne czy te bardziej oryginalne, np. z migdałami?
W którym jesteś teamie: pączków czy faworków? A może lubisz przegryzać pączki faworkami w Tłusty Czwartek czy Ostatki? Już na dniach będziesz mieć okazję znowu to zrobić! Faworki, choć wydają się typowo polskim deserem pierwotnie były prawdopodobnie wypiekane na Litwie i w Niemczech. Poniżej znajdziesz jeszcze kilka ciekawostek o faworkach oraz najlepsze przepisy na klasyczne, beztłuszczowe oraz wegańskie faworki. Smacznego!
Ciekawostki o faworkach:
- Kiedyś faworki wyrabiano z zupełnie innego ciasta. Nie były kruche jak teraz, ale tłuste i bardziej ciężkie.
- Nazwa faworki pochodzi od francuskiego słowa „un faveur”, które oznacza wstążkę lub tasiemkę. Faworki mają też jednak inne nazwy, takie jak chrust czy krostole.
- Na całym świecie istnieje wiele podobnych słodyczy do faworków. Bardzo popularną i przypominającą kruche faworki słodką przekąską są włoskie Chiacchiere di Carnevale.
- Jak podają miejskie legendy, faworki, które znamy w obecnej formie, powstały… przez przypadek. Podobno cukiernik wrzucił niechcący nie rozwałkowane ciasto na pączki do gorącego tłuszczu i tak odkrył zupełnie nowy deser.
- Faworki to zdecydowanie pyszne, ale też kaloryczne słodycze. Jeden faworek, w zależności od sposobu jego przygotowania i dodatków, ma około 100 kcal.
Przepisy na faworki
Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na klasyczne, dietetyczne czy wyjątkowo kruche faworki.
1. Klasyczne faworki
Uwielbiany przez każdego klasyk jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Potrzebne składniki:
500 g mąki
250 ml zimnej wody
125 g śmietany 18%
4 żółtka
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, śmietanę, żółtka, sól i wodę. Uformuj ciasto i wałkuj je cienkimi partiami.
- Następnie ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm i długości 15 cm.
- Z każdego paska zrób węzełek, a następnie zwiń jego końce w kierunku przeciwnym do siebie.
- W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż faworki na złoty kolor.
- Odsącz faworki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Użyj do tego grubego i chłonnego ręcznika, takiego jak papierowy ręcznik Velvet Boost. Składa się on z aż 150 dużych listków trzy warstwowej niezwykle wytrzymałej bibułki. Do tego pod wpływem wody czy tłuszczu nie rozwarstwia się, tylko idealnie chłonie oba składniki. Z tym ręcznikiem łatwo odsączysz faworki i posprzątasz w kuchni po ich przygotowaniu.
- Odsączone faworki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
2. Faworki drożdżowe
Potrzebne składniki:
500 g mąki
250 ml mleka
70 g masła
25 g drożdży
50 g cukru
4-5 żółtek
olej
cukier puder
Przygotowanie:
- Utrzyj drożdże z cukrem i odstaw do urośnięcia.
- Połącz masło, żółtka i śmietanę z mąką i dodaj podrośnięte drodze. Następnie całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia.
- W kolejnych krokach postępuj tak jak przy klasycznych faworkach.
3. Faworki bezglutenowe
Proporcje składników do faworków bezglutenowych są dokładnie takie same, jak tradycyjnych (patrz przepis powyżej). Zamiast tradycyjnej mąki pszennej używasz jednak mąki bezglutenowej. Stworzone z niej ciasto jest jednak bardziej kruche i mniej elastyczne. Dlatego pamiętaj o tych kilku zasadach podczas przygotowywania faworków z mąki bezglutenowej:
- ponieważ ciasto jest bardzo kruche, nie rozwałkowuj go do aż tak cienkich pasków, jak przy normalnych faworkach.
- staraj się nie dodawać więcej mąki w trakcie ugniatania ciasta, bo przez to może stać się bardziej kruche.
Po ugnieceniu ciasta faworki przygotowujesz w dokładnie taki sam sposób, jak klasyczne.
4. Faworki wegańskie
Wegańskie faworki możesz przygotować na wiele sposobów. Możesz spróbować zrobić je bez substytutu nabiału albo użyć wegańskiej śmietany czy mleka. My polecamy przepis na faworki na bazie mleka roślinnego, które wychodzą bardzo delikatne i lekkie.
Potrzebne składniki:
500 g mąki
100 ml mleka roślinnego, na przykład sojowego
50 ml oleju kokosowego
7 g drożdży typu instant
2 łyżki octu
olej
sól
cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę zmieszaj z drożdżami, solą i mlekiem, najlepiej lekko podgrzanym. Następnie dodaj ocet oraz olej.
- Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw na około pół godziny.
- Rozwałkuj ciasto, a następnie pokrój na cienkie paski. Z każdego paska zrób węzełek, a następnie zwiń jego końce w kierunku przeciwnym do siebie.
- Rozgrzej solidną porcję oleju i usmaż na nim faworki z obu stron tak, aby były złotawe.
- Odsącz faworki z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i wegańskie faworki są gotowe!
5. Faworki z migdałami
Jeśli zwykłe faworki są dla Ciebie zbyt proste lub „mdłe w smaku”, dodaj im trochę bardziej zdecydowanego smaku migdałami.
Takie faworki przygotowujesz w takich samych proporcjach i w taki sam sposób, jak tradycyjne, do ciasta dodajesz jednak obrane ze skórki, zmielone migdały w ilości około 1/2 szklanki. Smacznego!
Dodatkowe porady:
- Do przygotowania faworków tradycyjnie używa się oleju, ale możesz też zrobić je na maśle albo smalcu.
- Jeśli chcesz, aby faworki były „zdrowsze”, możesz użyć do ich przygotowania mąki razowej albo zamiast smażenia na oleju, zapiec je w piekarniku.
- Dla wzmocnienia smaku faworków możesz użyć do ich przygotowania aromatów, np. waniliowego czy ze skórki pomarańczy.
Już wiesz, jak przygotować najsmaczniejsze faworki na Tłusty Czwartek. Przyjemnego pieczenia!